Stacks Image 221780

Den första kyrkobyggnaden i Kallinge var ett kapell som uppfördes 1897 av Kockums Jernverks AB. Byggnaden hade året innan varit Kockums utställningspaviljong vid industriutställningen i Malmö, och bolaget betonade att kapellet skulle vara ett provisorium i väntan på en riktig kyrka. Men det dröjde sedan drygt fyrtio år innan Kallinge fick egen kyrka. Kapellbyggnaden användes därefter som fritidsgård, och finns fortfarande kvar strax nordväst om kyrkan.

Kyrkan ritades av arkitekten Herbert Kockum i Stockholm, som bara har namnet gemensamt med bolaget. Kyrkan invigdes 1939 av biskop Edvard Rodhe.

Kyrkan är orienterad åt väster, i stället för i öst-västlig riktning som annars är det vanliga. Kyrktornet har också en ovanlig placering - mitt på långhusets norra sida. Där hänger två klockor. Ena klockan är från 1897 och andra från 1938. Altartavlan har Kristi förklaring som motiv, och är målad 1939 av professor Olle Hjortzberg.

Krucifixet på altaret köptes på 1930-talet i Oberammergau nära Garmisch-Partenkirchen i södra Tyskland.

Gipsfiguren som står i en nisch till vänster om altaret framme i koret föreställer biskop Egino av Dalby. Missionären som dog 1072 anses ha varit den som införde kristendomen i Blekinge. Figuren är skapad av Stockholmsskulptören Artur Johansson som även skapat Maria med Jesusbarnet på högra sidan av koret.

Predikstolen har reliefer skapade av skulptören Axel Wallenberg som framställer Nattvarden, Getsemane, Kristus visas för folket, Korsbärandet och här Kristus på korset.

Kyrkans arkitekt Kockum har ritat dopfunten i granit. En friskulptur i brons på dopfuntens lock föreställande Johannes Döparen är skapad av skulptör Wilhelm Gieseke.

Han har också utfört de båda reliefer i terrakotta som finns nere vid dörren på den östra väggen.

Den södra föreställer en predikande man, ärkebiskop Haquin Spegel, som utsågs till kyrkoherde i Ronneby 1679. Han tillträdde dock aldrig denna tjänst utan gick direkt vidare till att bli biskop och sedermera ärkebiskop.

På norra sidan ser vi nordens apostel Ansgar, som missionerade i det som sedan blev Sverige på 800-talet.

Orgeln med 20 stämmor byggdes 1939 av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund.

Även om kyrkan är från 1939 så är den östra porten försett med ett gammalt lås från början av 1600-talet. Arkitekten ville med detta gamla lås understryka sambandet mellan det unga brukssamhället och den historiska järnhanteringen och smideskonsten.


Källor:
Webb: Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
Bok: ”Blekinges kyrkor”. Lasse Larsson 2010. ISBN 978-91-86560-81-2
Folder: ”Kallinge kyrka”. Björn O Svensson.

Stacks Image 221788