KulturarvSverige.se
Blekinge län
Flymens kyrka
Flymens kyrka byggdes i början av 1900-talet eftersom den växande befolkningen på orten hade närmare två mil till till församlingskyrka i Augerum. En väg som var både lång och besvärlig. Så sent som år 1820 kunde man med häst och vagn endast komma till Krokebro. Den övriga delen utgjordes av ridväg. För ett begravningsfölje kan det inte ha varit lätt att ta sig till Augerums kyrka.
I samband med en visitation av biskop Thomander i Augerum och Lösen i augusti 1856 lyftes frågan av församlingsborna. Främst var det dåvarande kyrkoherden O.H.W. Eklundh som framförde önskemål om uppförande av en kyrka i skogsbygden. Men en ny kyrka ansågs för dyr och arbetet sköts på framtiden. Det skulle dröja hela 50 år innan kyrkan stod klar, då till en kostnad av 31 000 kronor.
Den nya kyrkan, eller kapellet som det då var började byggas 1905 i granit efter ritningar av Ludvig Petterson och Carl Johnson, men trots att just årtalet 1905 står ovanför porten invigdes inte kyrkan förrän den 23 september 1906 .
Kyrkan ligger i östvästlig riktning med koret i väster, detta för att besökarna inte ska behöva gå runt kyrkan för att komma till entrén.
Från att ursprungligen varit en kapellkyrka, blev kyrkan 1920 huvudkyrka i den då nybildade församlingen.
Kyrkan har restaurerats flera gånger, både på 1930 och i början av 1980-talet. Vid restaureringen 1981 byttes bänkarna i kyrkan ut, predikstolen flyttades och golvet byttes ut på grund av fuktskador.
De fyra altartavlorna är målade av Gunnar Torhamn.
Kyrkans första orgel byggdes 1905 av Åkerman och Lund i Stockholm. Den nuvarande orgeln är byggd 1964 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund, men utökades 1981 av Johannes Künkels orgelverkstad i Lund.
Tidningen Lands läsare röstade 2014 fram kyrktuppen på Flymens kyrka till Årets kyrktupp.
På kyrkogården finns det ett bårhus uppfört 1942, ritat tre år tidigare av A. Ekblad.
En speciell sed är förknippad med Flymens kyrkogård, där man vid juletid, vid gravarna sätter ut meterhöga julgranar som bland annat pryds med glitter och svenska flaggor. Detta är en tradition som går tillbaka till början av 1900-talet.
Källor:
Webb: Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
Bok: ”Blekinges kyrkor”. Lasse Larsson 2010. ISBN 978-91-86560-81-2
Pdf: ”Flymens kyrkogård”. Länsstyrelsen i Blekinge län Mia Jungskär 2002.