Stacks Image 221722

På en ö i Mörrumsåns utlopp nära havet ligger Elleholms kyrka, som uppfördes i början av 1700-talet. Den ersatte då en medeltida kyrka på samma plats som förfallit i och med att Elleholm misste de stadsrättigheter som platsen hade under danskt styre. Staden brändes under kriget med Svenskarna 1564 och stadsrättigheterna flyttades istället över till närliggande Sölvesborg.
Och det blev inte lättade för orten när de svenska myndigheterna också gav stadsrättigheter till närbelägna Bodekull - som sedan fick namnet Karlshamn.

Elleholm, eller Alholmen som de då kallades omnämns redan på 1100-talet då den tillhörde ärkebiskopsstolen i Lund. Och en anknytning till Lund finns fortfarande i Elleholms gamla stadsvapen där Sankt Laurentius martyhalster finns avbildad, en symbol som ännu i dag ingår i Lundabiskopens vapen.

Det fanns förr en kyrkogård vid kyrkan, dock har kyrkogården i Mörrum under lång tid varit sockenbornas begravningsplats. Elleholms nuvarande kyrkogård finns sedan 1931 nordväst om ön, på en plats som anlades som kolerakyrkogård på 1850- talet.

Den ena av de båda kyrkklockorna är omgjuten 1871 av CA Norling i Jönköping. Den äldre klockan hade redan 1717 omgjutits av Martin Wetterholtz i Karlskrona.

Altartavlan liksom psalmnummertavlan skänktes till kyrkan 1713 av Zacharias Kling och hans hustru Johanna Maria Welshuysen som var dåvarande ägare till Elleholms hofgård. Dessa inventarier är troligen utförda av träsnidare Caspar Ellenburg från Karlshamn. Möjligen kan träfigurerna på predikstolen vara äldre.

Dessa skänkte samtidigt även predikstolen till kyrkan. Arbetet anses ha utförts av bildhuggare Caspar Ellenburg i Karlshamn.

Kormattan i röllakansteknik har ett motiv som kallas Elleholm och är hämtat från 1700-talet. Mattan är vävd 2004 av Vävaregården i Eringsboda och skänkt av Elleholms kyrkliga syförening.

Den lilla dopfunten i trä utformad som en skulptur, sannolikt föreställande Johannes döparen som barn, är från 1600-talet. Den åttkantig skålen i trä, målad i rött och grönt har troligen tillhört ett äldre dopställ.
Över dopfunten hänger en sexkantig baldakin utförd i renässansstil.
Dopfunten är skänkt av sockenbon herr Jöran Matzon.
Det finns även en idag undanställd dopfunt i mässing från omkring 1900.

Det stora krucifixet på norra väggen är från 1500-talet och har tillhört sockens äldre kyrka.

I Elleholms kyrkas ägo finns också ett exemplar av Christian III:s bibel tryckt 1550, den första bibeln på danska, som endast återfinns i några få exemplar. Exemplaret som tillhör Elleholms kyrka förvaras numera i kyrkoarkivet i Mörrum.

Orgeln är byggd av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund och invigdes 20 december 1981.


Källor:
Pdf: ”Värdebedömning Elleholms kyrka”. Lunds stift Jonna Stewénius 2013.
Webb: Mörrums-Elleholms församling.
Webb: Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
Bok: ”Blekinges kyrkor”. Lasse Larsson. 2010. ISBN 978-91-86560-81-2
Bok: ”Sveriges kyrkor. Konsthistoriskt inventarium. Blekinge Band II”. 1941.


Framtagen av Smedberg Produktion för Lunds stift.

Stacks Image 221726